Η γραβάτα, λόγω της ιδιαίτερης θέσης στην οποία φοριέται, προστατεύεται από τα λερώματα. Η τοποθέτησή της στο λαιμό γύρω από τον γιακά του πουκαμίσου έχει ως αποτέλεσμα να μην λερώνεται από τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος η οποία προκαλεί λερώματα στον ίδιο τον γιακά του πουκαμίσου. Επίσης η γραβάτα, η οποία δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, προστατεύεται και από διάφορα καλλυντικά όπως κρέμες, κολόνιες και after shave.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η γραβάτα δεν πρέπει να καθαρίζετε συχνά. Οι γραβάτες όμως λερώνονται από διάφορες άλλες αιτίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αρώματα που φοράμε πάνω από τα ρούχα ή ακόμα και από τοπικούς λεκέδες όταν κάτι στάζει πάνω στη γραβάτα μας, όπως κρασί ή σάλτσα.
Τι κάνουμε, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις? Πώς καθαρίζουμε την γραβάτα μας?
Καθάρισμα
Όταν αποφασίσουμε να καθαρίσουμε τις γραβάτες μας τις στέλνουμε για στεγνό καθάρισμα με την υπόδειξη να μην σιδερωθούν σε πρέσα. Αυτό ισχύει οπωσδήποτε για τις μεταξωτές, βαμβακερές και μάλλινες γραβάτες.
Τις πολυεστερικές και πλεκτές σας γραβάτες, αν δε θέλετε να τις στείλετε στο καθαριστήριο, μπορείτε να τις πλύνετε με μεγάλη προσοχή στο χέρι, χρησιμοποιώντας κρύο ή ελαφρώς χλιαρό νερό.
Μετά το πλύσιμο μην στύψετε τη γραβάτα σας
Σιδέρωμα
Οι γραβάτες δε σιδερώνονται στην πρέσα του καθαριστηρίου καθώς το πάτημα θα τσακίσει τις άκρες τις γραβάτας και θα χαλάσει τη γραβάτα μας. Οι άκρες τις γραβάτας είναι προσεκτικά διπλωμένες και δεν είναι τσακισμένες. Αν τσακίσουν, η γραβάτα θα χάσει τη φυσική της κίνηση και θα φαίνεται σαν ένα κομμάτι χαρτί.
Όταν θέλουμε να ισιώσουμε τη γραβάτα μας, την περνάμε με τον ατμό του σίδερου, χωρίς να ακουμπάμε την πλάκα του σίδερου στο ύφασμα. Αν το αποτέλεσμα του ατμού δε σας ικανοποιήσει μετά από δύο ή τρεις επαναλήψεις, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τη γραβάτα σας ανάμεσα σε δύο πετσέτες με την από πάνω λίγο νοτισμένη, και να τη σιδερώσετε με το σίδερο στη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία.
Πριν σιδερώσουμε τη γραβάτα μας προσέχουμε να μην έχει κάποιο λεκέ καθώς η ζέστη του σίδερου μπορεί να ενσωματώσει το λεκέ στο ύφασμα και να μην καθαρίζεται.
Στέγνωμα
Αν έχετε πλύνει τη γραβάτα σας, τοποθετήστε τη ανάμεσα σε δύο πετσέτες για να απορροφηθεί η περίσσια του νερού και εν συνεχεία απλώστε τη για να στεγνώσει. Μη χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο.
Αν κατά λάθος βρέξετε τη γραβάτα σας απλώς αφήστε τη κρεμασμένη για να στεγνώσει. Μην τη σιδερώσετε για να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Πώς αφαιρούμε λεκέδες από τις γραβάτες μας
Όσο προσεκτικοί και να είμαστε, κάποιες φορές συμβαίνουν ατυχήματα. Στις περιπτώσεις αυτές κατά τις οποίες προκύπτει κάποιος λεκές στη γραβάτα μας καλό είναι να ενεργήσουμε άμεσα. Κατ’ αρχάς τοποθετούμε ένα καθαρό πανί πάνω από το λεκέ και πιέζουμε ελαφρά. Δεν τρίβουμε το πανί πάνω στο λεκέ καθώς αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.
Αν έχουμε λεκέ με βάση το νερό όπως λεκές από κρασί ή αναψυκτικό, βάζουμε σόδα, τόνικ ή ανθρακούχο νερό και περιμένουμε οι φυσαλίδες να απομακρύνουν το ανεπιθύμητο υλικό.
Αν έχουμε λεκέ με βάση το λάδι βάζουμε πάνω στη γραβάτα μας ταλκ ή νισεστέ (corn flour) σε ένα παχύ στρώμα και αφήνουμε για μερικές ώρες. Εν συνεχεία αφαιρούμε το υλικό αυτό με μία μαλακή βούρτσα ή ρουφάμε με ένα σκουπάκι. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Αν δεν διορθωθούν τα πράγματα στέλνουμε τη γραβάτα μας για στεγνώ καθάρισμα, πάντα με την ένδειξη να μη σιδερωθεί σε πρέσα.
Προφυλάξεις
- Μην πλένετε τις γραβάτες σας στο πλυντήριο.
- Μη στεγνώνετε τις γραβάτες σας στο στεγνωτήριο.
- Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό στις γραβάτες σας.
- Ποτέ μη φέρετε τη γραβάτα σας σε επαφή με λευκαντικά οποιουδήποτε είδους.
- Μη στύβετε τις γραβάτες σας.
- Μη σιδερώνετε γραβάτες που έχουν κάποιο λεκέ.
Τι άλλο πρέπει να ξέρετε
Μία τυπική γραβάτα αποτελείται από 5 υλικά. Το ύφασμα της γραβάτας, τη φόδρα, την ενίσχυση, τις ετικέτες και τις κλωστές. Αν δεν εφαρμόζουμε τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουμε συρρίκνωση σε οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία με αποτέλεσμα μία κακοφορμισμένη γραβάτα που δε θα φοριέται.
Η γραβάτα φοριέται για να δώσει έναν τόνο επισημότητας στο ντύσιμό μας και να μας κάνει να φαινόμαστε καλοντυμένοι. Μία στραβή ή τσαλακωμένη γραβάτα φαίνεται αμέσως και η εμφάνιση που θα προκύψει θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε φορώντας τη.
Η γραβάτα είναι ένα ευαίσθητο είδος, υπό την έννοια ότι μπορεί να χάσει τη φόρμα της κατά ένα μικρό ποσοστό και να μην φοριέται. Όταν π.χ. πλένουμε μία μπλούζα, ένα πουκάμισο ή ένα παντελόνι, οι αλλαγές που προκύπτουν από την διαδικασία του πλυσίματος δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Η γραβάτα όμως είναι άλλο κεφάλαιο καθώς το παραμικρό τράβηγμα θα κάνει τη γραβάτα να μη φοριέται.
Στη γραβάτα λοιπόν είναι βασικό να προσέχουμε.