Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο – τουλάχιστον για τα καλά σας ρούχα 01/02/2017 – Posted in: Συμβουλές

Η χρήση του στεγνωτηρίου, κακά τα ψέματα, βολεύει. Είναι άλλο να βγάζετε τη μπουγάδα από το πλυντήριο, να την κουβαλάτε μέχρι την απλώστρα, να απλώνετε τα ρούχα, να περιμένετε όσες ώρες ή μέρες χρειάζεται για να στεγνώσουν ευχόμενοι παράλληλα να μην πιάσει καμιά βροχή και καταστραφεί η μπουγάδα σας και να την ξαναμαζεύετε και άλλο να βγάζετε τα ρούχα από το πλυντήριο και να τα βάζετε απευθείας όλα μαζί στο στεγνωτήριο και τσουπ! Έτοιμοι! Ποιο είναι όμως το αντίτιμο που πληρώνετε για την ευκολία αυτή?

Όσοι ήδη το χρησιμοποιείτε ξέρετε την πικρή αλήθεια. Η χρήση του στεγνωτηρίου καταστρέφει τα ρούχα σας ταχύτατα.Πώς όμως τα επηρρεάζει?

Σαφώς υπάρχουν οι αλλαγές στα ρούχα μας που φαίνονται άμεσα, όπως είναι η συρρίκνωση και σε μικρότερο βαθμό το ξεθώριασμα. Αν πιστεύετε ότι η χρήση του πλυντηρίου συρρικνώνει τα ρούχα σας, περιμένετε να δοκιμάσετε την επίδραση που έχει στο μέγεθός τους το στεγνωτήριο. Το στεγνωτήριο συρρικνώνει τα ρούχα περίπου το διπλάσιο από ό,τι τα συρρικνωνει το πλυντήριο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα χρώματα.

Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή που προκαλούν είναι στο ίδιο το ύφασμα. Το στεγνωτήριο καταστρέφει τις ίνες των ρούχων αφού ουσιαστικά τις καίει. Ένα ρούχο που με πλύσιμο στο χέρι και άπλωμα μπορεί να κρατήσει για πάντα, όταν στεγνώσει στο στεγνωτήριο θα καταστραφεί ολοσχερώς μετά από λίγους κύκλους.

Αν χρησιμοποιείτε πστολάκι για τα μαλλιά σας θα έχετε παρατηρήσει ότι στις υψηλές θερμοκρασίες, αν δε χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν προστασίας από τη θερμότητα, τα μαλλιά καίγονται, χάνουν την ελαστκότητά τους και σπάνε πολύ εύκολα.Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στα ρούχα μας όταν χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο. Οι ίνες τους ξερένονται, χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα το ρούχο να σκίζετε σαν ένα κομμάτι χαρτί. Επιπλέον, ακόμη και αν το ύφασμα αντέξει κάποιους κύκλους στεγνώματος, η κλωστή των ραφών είναι βάβαιο ότι θα επηρρεαστεί ανεπανόρθωτα.

Για το λόγο αυτό η χρήση του στεγνωτηρίου απαγορεύεται διά ροπάλου στα καλά σας ρούχα. Τα λεπτά υφάσματα, τα πουκάμισα και οι γραβάτες σας το πιθανότερο είναι ότι θα καταστραφούν άμεσα με τη χρήση του στεγνωτηρίου.

Το στεγνωτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες για το στέγνωμα χοντρών ρούχων που το φυσικό στέγνωμα στον αέρα σε μέρες με υψηλή υγρασία είναι αδύνατο. Όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα υψηλή υγρασία τα ρούχα μένουν βρεγμένα πολλές μέρες με αποτέλεσμα να μυρίζουν μούχλα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι οφέλιμο να το χρησιμοποιούμε καθώς η μούχλα κάνει περισσότερο κακό στα ρούχα από τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο στεγνωτήριο. Επίσης δυστυχώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης βρωμίζει τα ρούχα μας. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση του στεγνωτηρίου είναι μονόδρομος. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, προσπαθήστε να διαφυλάξετε τα ευαίσθητα ρούχα σας, απλώνοντάς τα μέσα στο σπίτι πλάι σε κάποια κρεμάστρα. Να σημειωθεί ότι το άπλωμα μέσα στο σπίτι απαγορεύεται καθώς η υγρασία προκαλεί ζημιά και στα αντικείμενα αλλά και στους ανθρώπους. Όμως μία γραβάτα ή ένα πουκάμισο κάθε τόσο μπορείτε να το στεγνώνετε μέσα στο σπίτι.